Home  

Contact Gastenboek  

Havanezers - Bichons Havanais

del Paradiso di Cani

Welkom Over ons Nieuws Havanezer Onze honden Puppies Foto's Links


Geschiedenis

 

Karakter

 

Rasstandaard

 

Kleuren

 

Verzorging

 

 

Activiteiten

 

Dog Dance Gehoorzaamheid Show Agility

Dog Dance

 

  

Wat is Dog Dance ? 

 

Wat is het verschil tussen Dog Dance (of Doggy Dance of Dog Dancing) en Heelwork to Music (HTM)?

 

Een ander woord voor ‘volgen op muziek’ is Heelwork To Music. Canine-freestyle wordt ook wel Doggy Dance genoemd. In het Frans spreekt men van Obéissance rythmée.

Linda met DolceVolgen op muziek is een nieuwe sport, ontwikkeld uit gehoorzaamheidstraining en in 1990 op muziek gezet door Mary Ray. Het was de bedoeling de gehoorzaamheidstraining wat aantrekkelijker te maken – om te doen en om naar te kijken – en om het ritme en de bewegingen van de hond en zijn begeleider te benadrukken. Zo ontstond een nieuwe hondensport.

De eerste wedstrijden werden een paar jaar later gehouden en daarna is de sport in twee disciplines uiteengevallen. Om te beginnen volgen op muziek, de traditionele oefeningen met muzikale begeleiding waarbij de hond en zijn baas dicht bij elkaar blijven gedurende de hele oefenreeks, en ten tweede Canine-freestyle. Dat is een creatieve soort dans waarbij hond en baas ingewikkelde figuren maken, vaak op een thema. Bij beide vormen let de jury op de eenheid die hond en baas vormen en de juiste interpretatie van de muziek.

 

Hoe zijn Doggy Dance en Heelwork to Music (HTM) ontstaan?

 

Kristine met VitaIn 1989 introduceerde Dawn Jecs, een hondentrainster uit Washington State, op brede schaal haar tot dat moment vrijwel unieke muzikale opvoedingsmethode voor honden. Het publiek was laaiend enthousiast te zien hoeveel plezier honden beleven aan het lopen op muziek. Slechts een jaar later, in 1990, liet de succesvolle Britse hondentrainster Mary Ray in een voorprogramma van de ‘Crufts’, de grootste Engelse hondententoonstelling, een uitvoering zien van Heelwork To Music, gehoorzaamheidstraining met muzikale begeleiding.

In 1991 verscheen in het Canadese Vancouver de dressuurrijdster Tina Martin met haar hond in een dressuuroefening op een paardensportmanifestatie. In datzelfde jaar nog werd in Canada de eerste organisatie gesticht die zich bezighield met ‘Freestyle’. De doorbraak in Amerika kwam in 1995 met de stichting van de Canine Freestyle Federation (CFF) door Joan Tennille en Alison Jaskiewicz. In 1996 werd in Groot-Brittannië de eerste Heelwork To Music-wedstrijd gehouden met al 24 teams. Rond het jaar 1999 werd Doggy Dance geïntroduceerd in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Nederland en België.

Een nieuwe hondendiscipline was geboren. Freestyle en Heelwork To Music zijn leuk om te doen voor hond en hondenbezitter.

 

Wedstrijden?

 

Er zijn verscheidene clubs in België waar je doggy dance-lessen kan volgen. Het is ook altijd heel leuk om zelf oefeningen en kunstjes te bedenken. In de loop van het jaar worden er ook wedstrijden georganiseerd waar creativiteit ten zeerste geprezen wordt. Een hond kan zijn eerste wedstrijd meedoen vanaf één jaar, maar van puppy af aan kan men op een speelse manier al starten met het aanleren van leuke trucjes. De hond mag tijdens de routine de ring (de ‘dansvloer’) niet verlaten. Men is volledig vrij in de muziekkeuze en lengte van het liedje. Het is wel aangeraden om met jonge en beginnende dansers geen lange liedjes te kiezen; voor de hond is heel het wedstrijdgebeuren nog heel nieuw en een jonge hond is ook nog snel afgeleid.

 

Laura met DolceEr zijn zes categorieën in een wedstrijd: Initiation, Beginners, Novice, Intermediate, Advanced en Innovation. Een hond die voor het eerst een wedstrijd meedoet zit in de ‘Innitiation’ klas, dit geldt als een soort van ‘toegangsexamen’. De hond moet minstens vijf oefeningen onder de knie hebben en op een degelijke manier uitvoeren op muziek samen met zijn begeleider, d.i. zijn baasje. De jury beslist of de hond al dan niet is geslaagd. Bij een volgende wedstrijd kan de begeleider met zijn hond starten in de groep van de Beginners. Een jury oordeelt over de prestatie. Er zijn twee belangrijke factoren: er wordt geoordeeld op technisch en artistiek niveau. In de klas van de beginners mag je nog een speelgoedje (een tennisbal bijvoorbeeld) of een lekkernij (enkele brokjes of koekjes bijvoorbeeld) meenemen. Oefeningen waarbij de hond vaak op de achterpoten staat moeten beperkt worden in deze klas. Wanneer je vier keer een acht of twee keer een negen krijgt van de jury, mag je overgaan naar een hogere klas. Dan kom je terecht in de Novice, vervolgens in Intermediate en ten slotte in Advanced. Er is nog een laatste klas, namelijk die van Innovation. Het gaat ofwel om één begeleider met meerdere honden, ofwel om meerdere begeleiders met meerdere honden. Het spreekt voor zich dat het nog moeilijker is om meerdere honden tegelijk onder controle te houden.

 

Om te kunnen deelnemen aan een wedstrijd moet je natuurlijk een act hebben; daarvoor moet men creatief zijn en veel oefenen. Alles begint met het kiezen van een liedje, een keuze waarin men helemaal vrij is. Vervolgens moet men het liedje analyseren en oefeningen bedenken die passen op de muziek teneinde een mooi geheel te verkrijgen. De bewegingen en de danspassen moeten aangepast zijn aan het liedje. Men kan ook accessoires gebruiken zoals een stok of targetstick, maar het moet wel bij het gekozen liedje passen. De creativiteit is dus heel belangrijk. De jury geeft punten op de presentatie, maar ook op de interpretatie van de muziek. Zowel de technische als artistieke aspecten worden beoordeeld, rekening houdend met het hondenras.

 

Naast deze wedstrijden is het ook mogelijk dat clubs demonstraties geven ter gelegenheid van hondenshows, jaarmarkten, dierenfestivals of gewoon voor het goede doel.

 

Hoe leer je oefeningen aan?

 

Met een heel positieve trainingsmethode! Namelijk de clicker- en targetmethode. In het eerste geval maak je gebruik van een clicker waarmee je de hond aangeeft dat hij een oefening al deels of compleet goed heeft uitgevoerd. Na het klikken met de clicker volgt meestal een beloning in de vorm van een koekje (of brokje), een speelgoedje of een enkele lieve woorden. Ook het gebruik van de targetstick helpt bij het aanleren van bepaalde oefeningen. Je moet de hond dan eerst leren het uiteinde van deze stick te volgen en/of aan te raken, waarna je deze oefening dan kan combineren met andere oefeningen.

 

Welke oefeningen?

 

Kristine met VitaEr zijn heel wat basisoefeningen die je de hond kan aanleren: naar links of naar rechts draaien, zitten, liggen, pootje geven, een slalom of zigzag door je benen maken, een achtje rond je benen, kruipen, rollen, over je armen, benen of rug springen, achteruit stappen, groeten, enz. Er zijn ook meer gevorderde oefeningen en veel combinaties van oefeningen mogelijk. Men kan ook natuurlijk altijd zelf oefeningen uitvinden of leuke handelingen van de hond op commando zetten. Het commando dat je als begeleider van de hond gebruikt kan je zelf kiezen.

 

Wie kan aan Dog Dance doen?

 

Iedereen, ongeacht de leeftijd, die ervan houdt met honden te werken en van muziek en dansen houdt, kan aan Dog Dance doen. Men kan dansen met elk ras, van een Chihuahua tot een Deense Dog, maar elk ras heeft zijn eigen vaardigheden en talenten, dit verschilt dan ook nog eens van hond tot hond. Sommige honden zijn van nature uit gemotiveerder om te werken, andere honden zijn dan weer geschikter om bepaalde oefeningen uit te voeren.  

 

 

Onze Havanezers & Dog Dance

 

Op 1 maart 2004 zijn we met Dog Dance gestart met ons Maltezertje Tosca op de hondenschool G.H.V. bij de Wet Nose Dancers.

 

In mei 2004 hebben we een tweede hondje, Dolce, een Havanezer, in huis genomen en met haar zijn we ook al spelenderwijs begonnen met het aanleren van Dog Dance oefeningen. Onze eerste ‘wedstrijd’ was een oefenwedstrijd die plaatsvond in Grasheide op 22 augustus 2004, zowel met Tosca als met Dolce hebben we toen een act uitgevoerd. Dat was een bijzonder speciale ervaring. Sindsdien doen we regelmatig mee aan een Dog Dance wedstrijd of aan een demonstratie met de hondenclub. Thuis oefenen we dagelijks en werken we vaak aan nieuwe acts.

 

Kristine met GioiaOnze andere viervoetertjes, Vita, Gioia, Dalia, Havana & Hope leren we ook spelenderwijs oefeningen aan. We zullen zien wat de toekomst brengt voor onze honden. Zolang zij er plezier in hebben zoals dat voor ons het geval is, doen we met hen mee aan demo’s en wedstrijden. We willen hen niet onder druk zetten; het moet leuk blijven voor hen.  

 

Uit ervaring weten we dat Dog Dance niet alleen een hele leuke hondensport is om te beoefenen, het versterkt je band met je hond ook aanzienlijk!

 

Havanezers zijn gezelschapshonden en dus geen echte werkhonden. Het is altijd een beetje afwachten wat ze zullen doen op wedstrijden en demo's. Toch is het heel plezierig om met een Havanezertje te 'dansen'. Je moet de oefeningen ook een beetje aanpassen aan de karaktereigenschappen en de bouw van de hond. Ook al zijn ze klein, ze hebben ook hun charmes! Op wedstrijden hebben we al enkele mooie resultaten behaald. We zijn terecht fier op onze honden! 

Overzicht van al onze Dog Dance routines

 

 

Foto impressie

Fotoalbum

Dolce

                      

 

       

 

Vita

     

 

      

  

Gioia

     

 

Havana

  

 

Tosca, Dolce & Vita

  

  

Havana & Dalia

 

 

Meer info, foto's en filmpjes over Dog Dance zijn te vinden op het ander deel van de site onder Dog Dance.

 

 

 

       
Home Back Top Next