Home  

Contact Gastenboek  

Havanezers - Bichon Havanais

del Paradiso di Cani

Welkom Over ons Nieuws Havanezer Onze honden Puppies Foto's Links


Geschiedenis Karakter Rasstandaard Kleuren Verzorging Activiteiten  Verzorging


 

Vachttype en vachtverzorging

De Havanezervacht behoort tot vachtgroep 11a, d.w.z. dat hij langharig zijdehaar heeft. De honden uit deze groep 11 zijn honden die een enkele vacht hebben. Tot nu toe nam men aan dat de ondervacht ontbrak, maar dat is niet zo. Het is in wezen wel een dubbele vacht en bestaat dus uit een boven- en ondervacht, maar de haren van die onder- en bovenvacht zijn dusdanig op elkaar gaan lijken dat je van één soort haar kunt spreken. 

Gioia We hebben te maken met een enkele vacht met een mozaïekpatroon, d.w.z. een ‘uit vacht gaan’-patroon in de totale vacht. De vacht is een melange van levend en dood haar door elkaar heen. De hond kent geen afgebakende ruifases, maar verwisselt constant van haar. Het haarverlies dat hij heeft, is vrijwel nihil omdat de vacht zolang door blijft groeien. Het haar dat toch uitvalt, blijft meestal tussen de vacht hangen en komt er met borstelen uit of het blijft in de klitten zitten.

Vachtgroep 11 wordt onderverdeeld in:
a. De lange zijdehaar, enkele vacht. Honden die onder deze groep vallen zijn onder meer de Maltezer, Havanezer, Coton de Tuléar.
b. De krulhaar, enkele vacht. Honden die onder deze groep vallen zijn bijvoorbeeld de Poedel, de Bolognezer.

Wat betreft de vachtverzorging kan je “met de draad mee borstelen”, d.w.z. dat je borstelt (kammen, uitwollen, plukken) in de richting waar de punt van het haar over het algemeen heenwijst:
1. Van kop naar staart
2. Op de flanken, schuin naar achteren richting buik.  Dus schuin naar beneden.
3. Vanaf de keel naar beneden.
4. Poten van boven naar beneden, zowel binnen- als buitenzijde.
 Je borstelt steeds in laagjes, beginnend onderaan (de voeten) naar boven toe en van achter naar voor (van de staart naar het hoofd). Wees zeer voorzichtig en tracht zoveel mogelijk tot tegenaan de huid te borstelen. Je kan nakammen met een grove kam.

VitaBronnen:
Rita Pouw, Stop het verharen van uw hond

 

Dit zijn slechts enkele tips. Het belangrijkste voor de Havanezer is dat zijn vacht goed onderhouden wordt. Belangrijk is het regelmatig borstelen en kammen van de haren om klitten te voorkomen. Borstelen is tevens goed voor de bloedcirculatie van de hond. Wij knippen de haren van onze Havanezers nooit. Ze zijn immers op hun mooist met hun lange wapperende haren. De haren aan de voetzooltjes worden wel regelmatig bijgeknipt.

 

 

 

 

Verdere verzorging

Wassen

Havana

De Havanezer mag regelmatig in bad maar je moet dan wel een goede hondenshampoo gebruiken. Kam de vacht goed uit voor het wassen, deze moet klitvrij losgeborsteld worden. Na het inmasseren van de shampoo moet de vacht heel goed uitgespoeld worden. Je kan eventueel ook nog een conditioner gebruiken. Na het uitspoelen kan je de hond afdrogen met een grote handdoek. Daarna de hond nog droogblazen met een (speciale honden-)haardroger. 

Hippy Gioia Vita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gioia Dalia Een Havanezerpup kan je gemakkelijk wassen in de wastafel.

 

 

Ogen, oren en neus

Belangrijk is ook de verzorging van de ogen en de oren van de Havanezer. Soms is het nodig de normale afscheiding uit de ooghoeken te verwijderen om te voorkomen dat zich daar korsten gaan vormen.
De Havanezer heeft harige, lange afhangende oren. Wanneer deze niet regelmatig gereinigd worden kan dit problemen opleveren, zoals een oorontsteking. Men kan de binnenkant van de oren schoonmaken met een watje gedrenkt in lauw water. Het overtollige haar dat binnen in het oor groeit moet regelmatig geplukt worden, anders krijgt het oor te weinig lucht en gaat het bloeien.

Dolce Dolce Gioia

 

 

Gebit

Mistica

Een belangrijk onderdeel van de verzorging van de hond is het tandenpoetsen. Als de tanden van de hond niet schoon zijn, zal hij geen frisse adem hebben. Een slechte mondhygiëne kan ook allerlei ziekten tot gevolg hebben.
Tandplaque kan je best voorkomen door de tanden te poetsen en dit van kleinsaf aan gewoon te maken of het geven van kauwbeentjes is ook een mogelijkheid (onder toezicht).

Dolce

 

 

Voeten

Als de hond plukken haar tussen zijn tenen heeft, dient dit weggeknipt te worden. De haren tussen de tenen zijn verzamelplaatsen van vuil, klitten, vlooien en kleine verviltingen. Je kan de haren het best met een schaar met afgeronde punten knippen.  

Het knippen van de nagels dient ook regelmatig te gebeuren daar te lange nagels pijn veroorzaakt. Men kan gebruik maken van een nageltang of een nagelvijl. Je mag nooit in het nagelbed (roze-rode gebied) knippen, daar bevinden zich immers de zenuwen en de bloedvaten van de nagel.

Gioia Iliano

 

 

 

      
Home Back Top Next