De Engelse Cocker Spaniel

 


De Engelse Cocker Spaniel is een bekend ras dat ook ons hart gestolen heeft. Alvorens een Engelse Cocker aan te schaffen hebben we Gigli Of Primrose Garden - photo by Ingeheel wat opzoekwerk verricht over het ras. In het kader van een opdracht op KATHO Agro- en Biotechnologie heb ik voor het vak Rassenkunde en Etnografie een taak gemaakt over de Engelse Cocker Spaniel. Daarvoor heb ik verschillende bronnen geraadpleegd zoals boeken, artikels en internetsites (o.a. van rasverenigingen) en heb ik ook met verschillende Cocker fokkers en eigenaars gepraat. In dit deel van de website neem ik een groot deel van de taak over en zullen in de loop van de tijd nog aanpassingen en aanvullingen gebeuren. Zo worden de volgende onderwerpen over de Engelse Cocker besproken : de geschiedenis, herkomst en doel of gebruik (in het verleden en heden), het karakter en de opvoeding, de rasstandaard en (specifieke) uiterlijke kenmerken, de kleurenvariŽteiten, de verzorging, de gezondheid of rasgebonden ziektes en activiteiten. Deze pagina's zijn te raadplegen via het menu hierboven.

De Engelse Cocker Spaniel wordt ook kortweg aangeduid met Engelse Cocker of Cocker. In de literatuur wordt Spaniel ook vaak als SpaniŽl geschreven.

Bij het raadplegen van verschillende bronnen komen steevast de volgende kenmerken over de Engelse Cocker Spaniel terug : het is een vrolijke, zachtaardige en levendige jachthond met een altijd kwispelende staart. De Cocker is een geliefd ras omwille van zijn uiterlijk, karakter en formaat. Het is een middelgroot ras. Hoewel hij van nature uit een jachthond is, kan de Billsor Castadiva (Cona) - photo by Inge Van FleterenEngelse Cocker ook prima fungeren als ideale gezelschapshond. Hij is een allemansvriend, maar ook heel erg gehecht aan zijn baas. Typerend voor de Cocker is zijn melting expression zoals de Engelsman zegt : zijn blik doet harten smelten. 

De English Cocker Spaniel of in het Nederlands Engelse Cocker Spaniel behoort in de FCI classificatie tot rasgroep 8 bestaande uit jachthonden (retrievers, spaniels en waterhonden) en meer bepaald tot sectie 2 namelijk de flushing dogs of opstoothonden van wild of kortweg spaniels afkomstig uit Engeland net zoals de Clumber Spaniel, de Field Spaniel, de Sussex Spaniel, de English Springer Spaniel en de Welsh Springer Spaniel. De Engelse Cocker Spaniel is de kleinste van deze spanielrassen. Tot sectie 2 behoren ook de Deutscher Wachtelhund uit Duitsland, het Kooikerhondje uit Nederland en de American Cocker Spaniel uit de Verenigde Staten. 

De Engelse Cocker Spaniel is ook ťťn van de hunting spaniels of jachtspaniels. De spaniŽlrassen zijn (met de Engelse benaming) de Englisch Cocker Spaniel, American Cocker Spaniel, Sussex Spaniel, Clumber Spaniel, Irish Water Spaniel, Welsh Springer Spaniel, Field Spaniel, English Springer Spaniel en American Water Spaniel.

De merry cocker is een jachthond van oorsprong, maar vandaag de dag is hij erg populair als echte gezinshond. Toch kan men ook hondensporten met hem doen. Hij heeft tamelijk veel beweging nodig. De Engelse Cocker is een immer vrolijke hond van middelgroot formaat. Zijn vacht vraagt het nodige onderhoud en vooral zijn oren en voeten hebben extra aandacht nodig. Over het algemeen is hij een zeer gezonde hond. Er zijn enkele rastypische ziektes, maar goede fokkers trachten deze zoveel mogelijk uit hun lijn te fokken. De Engelse Cocker heeft alvast mijn hart veroverd!

 

 

Copyright © 2008-2012 Felici Animali. All rights reserved.
Website & layout by Kristine Goossens


Top

Home  Back  Next E-mail